Cotonin hoito-ohjeita


Cotonin turkki on sen ylpeys ja kaunis komistus. Tässä on yhdet ohjeet turkin hoitoon, joita voit hyödyntää.

Turkinhoidon on oltava säännöllistä, jotta turkki pysyy hyvänä. Turkinhoito on aloitettava jo pentuna, jotta pentu tottuu sen hoitoon. Yleensä coton pestään 1-3vko välein, riippuen karvan laadusta ja likaisuudesta. Likaista turkkia ei saa koskaan harjata, sillä se kuluttaa ja katkaisee karvan.

Coton vaihtaa pentukarvan pois, karvan vaihto alkaa noin 7-8kk ikäisenä. Silloin turkki teettää paljon töitä ja turkki kannattaa tällöin pestä useammin. Pesussa ja kuivauksessa irtokarva lähtee ja uusi karva kasvaa paremmin. Jos koiraa halutaan kuitenkin kammata pesujen välissä, siinä yhteydessä tulee käyttää esim. turkkiin jätettävää hoitoainetta. Se helpottaa kampaamista. Pesujen välillä kampaaminen voi kuitenkin kuluttaa turkkia liiaksi.

Koirien pesuaineita on paljon ja kokeilemalla löytyy kullekin koiralle parhaiten sopiva. Suositeltavaa on käyttää mietoja pesuaineita, jotka sopivat usein toistuvaan pesuun. Kaksi kertaa vuodessa on hyvä käyttää syväpuhdistavaa shampoota, joka poistaa turkista kaikki jäämät. Vain silloin tällöin käytetään shampoita, jotka on tarkoitettu valkoiselle turkille. Valkoisen turkin shampoot ovat yleensä vahvoja ja usein käytettynä voivat pilata karvan. Jos turkki vaatii, kerran kuukaudessa tehty öljyhoito voi vahvistaa karvaa.  

Turkin hyvin vointi lähtee myös sisältäpäin eli koiran hyvästä kunnosta ja tasapainoisesta, monipuolisesta ruokinnasta!

Koiran pesun voi tehdä monella tapaa; Koira pestään suihkuhuoneen lattialla tai sitten uitetaan altaassa.

Tässä yksi esimerkki turkin perushuollosta:

1 vaihe: Lue pesuaineen käyttöohjeet, mikä on laimennussuhde, ja tee pesuaine valmiiksi. Kastele koko koira hyvin, levitä shampoota turkkiin osissa ja puristele, sen jälkeen huuhtele. Älä anna shampoon vaikuttaa pitkään, jottei karva kärsi. Hyvin likainen koira kannattaa pestä useamman kerran kuin että antaa shampoon seisoa turkissa. Jos karva on hyvin likainen, on suositeltavaa tehdä niin monta shampoopesua, että karva on puhdas. Jos koira ei ole kovin likainen, pese vain karva, älä ihoa, jottei iho pääse kuivumaan ja koiran oma ihorasva häviä. Kun koira on puhdas, painele turkki kuivaksi pyyhkeellä.

2.vaihe: Katso hoitoaineen laimennussuhde ja tee hoitoaine valmiiksi. Levitä hoitoainetta kaikkialle koiran karvaan. Anna vaikuttaa hetki ja sitten huuhtele hyvin. Huom. jotkin hoitoaineet saavat jäädä turkkiin, ja se on luettavissa hoitoainepullon ohjeesta.

3.vaihe: Kuivaa turkki hyvin pyyhkeeseen painelemalla, älä hankaa, se voi katkaista karvan. Kääri koira pyyhkeeseen tai nosta se hoitopöydälle. Leikkaa kynnet ja kuivaa korvat. Jos korvakarvoja tarvitsee nyppiä, tee se samalla. 

4 vaihe: Avaa takut; jos takut ovat tiukassa, voit käyttää hoitoainesuihketta, se usein helpottaa takun aukaisua. Käytä takun aukaisemiseen takunavaus välinettä, esim. Pooch Pro Brush (tämä laite avaa turkin takun hellävaraisesti). Koiraa ei silloin satu ja ylimääräisiä karvoja ei lähde. Kun koira on takuton, aloita kuivaus. Käytä kunnon kuivainta, säästät sillä aikaa. Kuivaa karva järjestyksessä alhaalta ylöspäin, älä liian kuumalla. Käytä hyvää harjaa, ns. aukikampausharja on suositeltava. Huolehdi, että turkki tulee varmasti tyvestä asti kuivaksi. Kun turkki on kuiva, käy se kauttaaltaan läpi tiheällä kammalla. Laita tukka kiinni. Siisti anturakarvat.
Nyt sinulla on kaunis ja puhdas coton!     Lähde: Suomen Coton de tuléar


Osku

Cotoneiden hoitotoimenpiteisiin kuuluu turkinhoidon ohella, kynsien leikkuu, hampaiden hoito, korvan sisällä kasvavien karvojen poistaminen ja anturakarvojen leikkaaminen.

KYNSIEN LEIKKUU
Cotonin kynnet ovat yleensä vaalea, joista on helppo nähdä kynnenydin. Kynnenytimessä kulkee verisuonia ja hermoja, siksi koira helposti säpsähtää tai vinkaisee kynttä liikaa leikatessa. Osa kynsistä voi olla myös mustia, leikkaa kynsiä varoen. Tarkasta kynsien pituudet säännöllisesti aina pesujen yhteydessä ja leikkaa ne muutaman viikon välein tai useammin, tarpeen mukaan. Muista myös kannuskynnet.

HAMPAIDEN HOITO
Pienten koirarotujen ongelmana on hammaskiven muodostuminen ja ientulehdukset. Koira kannattaa totuttaa säännölliseen hampaiden pesuun, jolla ehkäistään suussa olevien ongelmien syntymistä. Eläinlääkäri voi tarvittaessa puhdistaa koiran hampaat hammaskivestä. Myös luita olisi hyvä antaa koirille purtavaksi.

KORVAKARVAT
Cotoneilla kasvaa ohutta ja helposti sormin nypittävää karvaa korvien sisäpinnalla. Ellei korvan sisältä kasvavia karvoja nypitä, ilma ei pääse korvakäytävässä liikkumaan vapaasti ja voi aiheuttaa hiivan kehittymistä ja tulehduksia korvaan.

TASSUKARVAT
Cotonien tassuista leikataan pyöreäpäisillä tassusaksilla varpaiden välistä ja anturoiden yli kasvavat karvat pois.